Pages

6.11.2008

my delight on a shiny night

Dancing to the feel of the drum
leave this world behind
we'll have a drink and toast to ourselves
under a violet Moon

Tudor Rose with her hair in curls
will make you turn and stare
try to steal a kiss at the bridge
under a violet Moon


Langan värjäys Dylon-kuumavärinapilla asarumin tapaan:

1. Valitse 300 g valkoista Nallea ja ala pyörittää niitä vyyhdeiksi kolmen tuolin ympärille. Hikoile ja tuskaile kerän ja sen sotkujen kanssa. Anna avomiehesikin kokeilla vyyhteämistä ja saa hänet lupaamaan vyyhdinpuut. Lue kuumavärinapin ohjeet pari kertaa etukäteen.

2. Laita kylpyhuoneen lavuaariin vettä ja upota vyyhdit sinne. Valmistele samalla keittiöön värjäyspiste: kattila hellalle, teepannuun kiehumaan puoli litraa vettä ja jonkinlainen kippo värin sekoittamista varten. Punnitse suola teekuppiin.

3. Avomies haluaa osallistua värjäykseen, anna hänen avata värinappi pihdeillä.Sekoita kiehuva vesi ja värinapin sisältö kipossa, nappaa työpöydältä astianpesukoneessa rikkoutunut puuhaarukka ja anna avomiehelle, joka sekoittaa väriliuoksen sillä aikaa, kun itse laitat värjäyskattilaan vettä.

4. Hae vettä tippuvat vyyhdit kylpyhuoneesta. Kastele lattiat ja huomaa vasta keittiössä, että kädet eivät riitä kaikkeen. Tyrkkää vyyhdit avomiehelle, kaada väriliuos kattilaan ja heitä vyyhdit perään. Pane merkille, että puuhaarukka on imaissut myös väriä.

5. Huomaa unohtaneesi suolan väriliuoksesta. Päästä pari kirosanaa ja kaada suola sitten vaivihkaa kattilaan sekoitellen samalla keitosta.

6. Käy ainakin kuusitoista kertaa kokeilemassa värikylvyn lämpötilaa. Kun se viimein alkaa porista, anna kiehua noin viisi minuuttia ja jätä sitten kylpy jäähtymään loppuillaksi.

7. Ennen suihkuun menoa kanna vielä melko lämmin kattila kylpyhuoneeseen, huuhtele langat ja nosta kuivumaan. Huomaa, että väri on aika tasainen, ja että tehokkaasta sekoittamisesta huolimatta vyyhdit eivät ole menneet pahasti solmuun.

8. Seuraavana päivänä tuo vyyhdit kylpyhuoneen keltaisesta valosta olohuoneen päivänvaloon ja ihaile lankoja pari päivää.


Raise your hats and your glasses too
we will dance the whole night throught
we're going back to a time we knew
under a violet MoonCheers to the knights and days of olde
the beggars and the thieves
living in an enchanted wood
under a violet Moon

Close your eyes and lose yourself
in a medieval mood
taste the tresures and sing the lunes
under a violet Moon

This my delight on a shiny night
the seasons of a year
to keep the lanterns burning bright
under a violet Moon

Blackmore's Night: Under a Violet MoonVärinä Dylonin Windsor Purple, jonka lopullista sävyä en aivan saanut edes Gimpillä esille. Violetti on sellainen hyvin röyhkeä ja kirkas, paljon parempi kuin vaikkapa kotimaisen lankavalmistajan sukkalangan violetti. Väri on myös mielekkään epätasaisehko olematta silti yhtään pätkärääkätty - paljon tasaisempi mitä uskalsin odottaa.

Värjäys tapahtui toissailtana, ja vyyhdit ovat edelleen tässä olohuoneessa, en ole malttanut edes keriä niitä. Ne ovat niin kauniit! <3 Nämä saivat nimen Under a Violet Moon, ja menevät odottamaan NaNon päättymistä (kymppitonni rikki tänään! Sen kunniaksi meillä syötiin pizzaa ;))

2 kommenttia:

 1. Miten nuo Dylonilla värjätyt langat kestää pesemistä? Haalistuuko? Ja luuletko, että jo valmista neuletta voisi värjätä samalla tyylillä? :)

  VastaaPoista
 2. Hei Heli, ja pahoitteluni vastauksen viivästymisestä! Eilen aamulla Blogger hävitti viestini kun en ollut muistanut kirjautua sisälle ja säädin.

  Noista Dylonin kuumavärinapeilla värjätyistä langoista mulla ei vielä ole ihan hirveän monen pesun käyttökokemusta, mutta ainakin punaiset päästävät käsinpesussakin hirveästi väriä. Kuumavärinappien väri on (tämä oli minullekin uutta tietoa vähän aika sitten) sellaista, että se tarttuu vain kuidun pintaan ja näin ollen haalistuu ajan myötä. Muutamassa pesussa ei haalistumista ole kuitenkaan havaittavasti ollut vielä.

  Noita kuumavärinappejahan ei enää edes valmisteta, niitä on kyllä jossain vielä myynnissä ja itselläkin varastossa muutama. :) Valmista neuletta en ehkä juuri kuumavärillä lähtisi värjäämään, sillä se vaatii keittämisen ja itse ainakin pelkäisin villaisen neuleen kutistumista. Suosittelen neuleelle, jos se vain kestää 40 asteen pesua, pesukoneväriä (Dylon tai Nitor), itse olen onnistuneesti värjännyt Maijasta tehdyn puseron koneessa.

  Vaihtoehto on myös käsinvärjäykseen soveltuva väri, joka kiinnitetään kylmässä vedessä, mutta siitä minulla ei ole mitään kokemusta.

  VastaaPoista