Pages

3.12.2011

sukkablokit pahvista: tutoriaali

Ette valitettavasti saa vielä tänä viikonloppuna kuvia näyttöhatustani, sillä olin torstain ja perjantain sairaana, ja näyttöhattu on vielä koulussa (se vaati vähän lisäkovetusta mielestäni).

Sen sijaan kerron, kuinka valmistat omat pahvijalat avuksi kuvaamiseen jne.! Sama ohje toki käy myös muovisten blokkien tekoon ainakin alkuosaltaan. Olen muhitellut tätä tutoriaalia jo jostain toissakesästä, mutta en ole saanut aikaiseksi.

Tärkein asia blokkeja tehdessä on tietysti sukan koko ja malli. Ota jo vähän käytetty sukka sitä kokoa, jota useimmiten teet ja kuvaat. Itse piirsin ensin koeversion ohuemmalle jämäkartongille tms., koska paksumpaa pahvia oli rajoitetusti. Aseta siis sukka pahville ja piirrä hieman isommat ääriviivat. Ehkä puoli senttiä tai sentti kanttiinsa. Tässä vaiheessa viivan suoruudella ei ole juuri merkitystä, sillä blokkia on helpoin muotoilla leikkaamalla.

Sitten leikataan sukka irti, katsoen ettei koeversioon jää mitään epätasaisuuksia. Kokeillaan sukkaa sen sisälle ja tarvittaessa muotoillaan uudelleen.

Koeversio toimii siis kaavana. Kun kaava on valmis, otetaan paksumpaa pahvia. Itse uusiokäytin vanhaa postipakettia, mutta konepahvi (leikkaamiseen tosin tarvitset mattoveitsen) tai muu paksumpi materiaali käy myös. Huom.! Jos haluat maalata blokit, suosittelen valitsemaan pinnoittamatonta pahvia.
blokkiwip1

Pahville piirretään kaavan avulla kaksi sukkablokkia. Kannattaa vielä kokeilla sukan kanssa blokkien koko, ja siistiä reunat.

Sitten koristelu. Koristella voi monellakin tapaa: laittaa suoraan värillisen kontaktimuovin, päällystää paperilla, sanomalehdellä, tapetilla... itse päädyin maalaamaan blokit ihan tavallisilla akryyliväreillä:

Project 365: 33

Alkuperäinen ajatus oli tehdä neutraalihkot, joka sukan väriin sopivat blokit, mutta jotenkin kaikki vaan riistäytyi käsistä. :D

Lopuksi viimeistely, josta ei harmi kyllä tullut otettua kuvaa. Kontaktimuovituksen annoin suosiolla mieheni tehtäväksi (itselläni olisi mennyt hermot alta viiden sekunnin), ja hän teki sen siten, että leikkasi kontaktimuovista kaksi noin pari senttiä kauttaaltaan isompaa sukkablokkipalaa sekä kaksi pari milliä pienempää. Sen jälkeen hän liimasi isomman palan, teki muutaman sentin välein "saumanvaraan" aukileikkauksia ja taivutti reunat toiselle puolelle. Sinne, varojen päälle, tulee tietysti pienempi pala. (Kannattaa siis leikatessa olla tarkkana, miten päin palat ottaa! ;)) Sama toisen blokin kanssa.

vellamopyorre

Tässä kuvassa näkyy jotenkuten tuo muovitus. Kontaktimuovitus paitsi tekee pinnasta mukavan tasaisen, pitää blokit myös muodossaan ja estää sukkia tarttumasta niihin.

Itse olen tehnyt muutaman kerran vain yksinkertaisia pahvista leikattuja blokkeja lahjapakettiin, kun on pitänyt antaa pitsiset sukat, jotka nyt eivät ole parhaimmillaan ilman jalkaa rutussa. :D

Tällaista tällä kertaa. Ens viikolla ehkä jotain muuta. ;)

1 kommentti:

  1. Nämä on niin hienot, että tekis mieli kokeilla itsekin! Katsotaan, milloin ehtii...

    VastaaPoista